Кращі практики дизайну віртуального навчання

Джо Кук — автор, спікер, експерт з розробки та проведення віртуальних тренінгів

Сьогодні поговоримо про проблеми, з якими ми, як фасилітатори, стикаємося під час онлайн-навчання, а також про продуктивність на робочому місці. Ми розглянемо віртуальні технології, обговоримо цифрову мову тіла та те, як вона може допомогти.

✔ Потенційні проблеми фасилітаторів (тренерів)

Перша проблема, з якою ви можете зіткнутися — низька залученість учасників.

Наприклад, ви ставите питання у прямому ефірі, а у чаті тиша.

"Зараз мені повідомляють, що багато хто з вас відключив камери, і це теж може бути проблемою разом з низькою залученістю. Якщо таке відбувається, ви нічого не бачите і не чуєте у відповідь"

Бачити обличчя людей та отримувати зворотний зв'язок дуже важливо.

Якщо майже у всіх будуть вимкнені камери, ви не зможете побачити свою аудиторію. Постійно здаватиметься, що ви розмовляєте з комп'ютером і що вам нема на кого спрямовувати свою енергію.

Третьою поширеною проблемою може бути Інтернет.

У деяких частинах світу є проблеми з електрикою, наприклад, у Південній Африці. В інших частинах світу може бути слабкий або дорогий інтернет-зв'язок.

Четвертою проблемою може стати відключений чат.

Коли ваша аудиторія не може ставити запитання або давати зворотний зв'язок з технічних причин або тому, що ви, як фасилітатор, не вважаєте за потрібне відповідати.

Іноді може бути складно зацікавити аудиторію.

Деякі теми можуть бути цікавішими, ніж інші. Тут питання в тому, наскільки ви можете вдихнути життя в тему, зробити її актуальною, корисною, цікавою для вашої аудиторії. Ваше завдання зробити тему цікавою та провести її в інтерактивному форматі.

Також буває важко побачити відразу реакцію на питання, що розкриваються, тому корисно буде робити невеликі паузи. Варто почекати, поки люди подумають, надрукують питання чи відповідь, вирішать підняти руку чи ще щось.

Чим більше ви питаєте, чим більше у вас взаємодії з аудиторією, тим більше ви дізнаєтесь від людей та зможете легше адаптувати свою сесію.

Іноді фасилітатори ставляться до онлайн-навчання просто як до читання лекції на камеру. Це не працює.

Якщо ви комусь про щось кажете, це не означає, що вони це вивчили.


✔ Потенційні проблеми учасників (учнів)

"А які проблеми та потреби при відвідуванні онлайн-навчання можуть з’являтися в учасників? Зауважте, я поставила питання і роблю паузу. Я п'ю воду і чекаю"

Учасники хочуть, аби їх нагороджували.

І ви можете робити це, наприклад, похваливши за активність в чаті.

Проблемою можуть бути відволікаючі фактори та збереження уваги.
Люди можуть стомлюватися.

Тому гарний дизайн доповіді та фасилітатор повинні допомагати зберігати енергію та імпульс, щоб утримувати увагу.

Людям легше слідувати за думкою лектора, коли сесія добре розроблена та спланована.

Наприклад, коли на обкладинці є план того, що ви збираєтеся говорити.

Також варто пам'ятати про темп доповіді.

Не говоріть занадто повільно або занадто швидко.


Проблемою може стати багатозадачність.

Іноді під час онлайн навчання учасники намагаються займатися якимись іншими справами. Наприклад, переглядати свою пошту або відповідати на повідомлення в чаті. Такі завдання не поєднуються один з одним, ви або неправильно дасте відповідь на лист, або не почуєте частину доповіді.

📌 Докладніше про багатозадачність ви можете дізнатися тут: https://www.coachingforukraine.com/post/the-myth-of-multitasking


Нарешті, для учасників вебінару, так само як і для фасилітатора, важливим є стабільне інтернет-з'єднання.


На що звернути увагу під час організації віртуального навчання?

Щоб дизайн вашого віртуального класу або будь-якого онлайн навчання працював, вам потрібно переконатися, що ви знаєте кілька різних речей.

Вам потрібно зосередитися на учнях. При розробці віртуального навчання ви завжди повинні думати про те, чого можете навчити.

Що учень може дізнатися від вас, повернутись на своє робоче місце і почати застосовувати, підвищуючи свою продуктивність?

Як ви фокусуєте своє навчання? Іншими словами, як ви переконаєтесь, що навчання принесло результати на робочих місцях ваших учнів?

Наприклад, ви можете проводити опитування перед початком навчання та після нього.

Учні завжди хочуть знати, чим ви можете допомогти їм у роботі. Якщо ви дасте їм те, чого вони чекають, то вони з нетерпінням чекатимуть на початок ваших курсів.

Після цього потрібно звернути увагу на використовувані технології.

Будь то Adobe Connect чи Zoom, команди Webex чи щось інше. Ви повинні розуміти, що ви можете робити з цією технологією, а що ні. Як ви можете використовувати вибраний інструмент? Як він допоможе вам бути креативними?

Переконайтеся, що використовуєте багато різних інструментів вибраної платформи, щоб люди не втомлювалися та були залучені.

Є безліч способів залучити учнів до процесу навчання:

  • голосування;
  • відповіді на запитання в чаті, або панель запитань та відповідей, окрема від чату;
  • опитування для отримання інформації;
  • тести чи вікторини для перевірки розуміння;
  • інтерактивні дошки та ін.

Переконайтеся, що технології допомагають вам, а не заважають.

Тепер поговоримо про цифрову мову тіла. Це працює не лише на вебінарах з увімкненими камерами.

Цифрова мова тіла взагалі лежить в основі нових способів роботи, навчання та спілкування. Тому стосується не лише відео, а й форумів, чатів, соціальних мереж.

Коли люди відключають камери під час вебінару, ми не можемо їх бачити, але ми можемо побачити їхні дії на нашій платформі. У нас є віртуальні дошки, окремі кімнати переговорів, зовнішні сайти та багато іншого. Використання цих інструментів означає, що ви заохочуєте питання та обговорення.

Розробляючи будь-який вебінар або сеанс у віртуальному класі, необхідно планувати свою взаємодію в режимі онлайн. Це може бути проста та швидка дія, як попросити учасників поставити палець вгору, підняти руку, клацнути на згоду або надрукувати пару слів.

Просто подумайте про те, що ви робите, коли навчаєте офлайн і відтворіть це у віртуальному середовищі.

У книгах ви можете прочитати пораду про те, що ви повинні звертатися до аудиторії кожні 3-5 хвилин. Так що якщо ви говорите 10 хвилин, можливо, вам варто поспілкуватися з аудиторією трохи більше. Але буде краще, якщо ви звертатиметеся до аудиторії частіше.

"Зараз я не можу бачити всіх вас, як якби ми були у звичайному класі. Але я можу зчитувати вашу цифрову мову тіла. Навіть просто називаючи ваше ім'я, я привертаю увагу і змушую включитися в навчання. У вас завжди повинен бути інструмент для спілкування з аудиторією”

Чому взаємодія така важлива? Люди хочуть бути почутими, вони хочуть розуміти, що їх цінують як члена групи, тому завжди запитуйте та чекайте на відповідь.

Ви побачите, чи цікава тема для учасників. Якщо багато хто прагне відповісти, значить вони включені в процес і їм цікаво.

“Якщо я запитую, а ви відповідаєте не правильно, це теж дуже корисно, тому що говорить про те, що мені потрібно вам чимось допомогти, донести інформацію по іншому. Так що комунікація та взаємодія з аудиторією корисна для обох сторін"

Навчання це співробітництво. Взаємодія повинна створювати групову динаміку, ви як група, повинні працювати разом, вчитися один в одного. Без цієї взаємодії ви не зможете читати цифрову мову тіла людей.

Для ефективної взаємодії віртуальний клас не повинен перевищувати 10 осіб. Це справді гарне число для спільних дискусій цифровою мовою тіла, яким фасилітатор може керувати. Але онлайн-групи можуть містити й набагато більше ніж 10 осіб. У такому разі підтримувати взаємодію складніше. Чим більше учнів, тим складніше зчитувати їх цифрову мову тіла.